För så lite som 20–25 år sedan var det bara ett fåtal som hade egen blodsockermätare.
Därmed fick de flesta bara sitt blodsocker mätt när de var på diabeteskontroll. I dag är blodsockermätningar guld värda för personer med diabetes. Vissa känner tydligt av de symptom som kroppen ger när blodsockret ligger normalt, högt eller lågt. Andra däremot, får inga fysiska varningstecken förrän de till exempel vaknar upp på sjukhuset efter en hypoglykemi eller ketoacidos. Därför är det viktigt att lära sig vad som påverkar blodsockret.
Blodsockermätning är ett hjälpmedel för att du ska känna dig trygg med din diabetes. Blodsockret kan variera. Därför är det viktigt att du mäter blodsockret som du blir rekommenderad av din läkare/diabetessköterska.
Regelbundna blodsockermätningar gör också så att vi lättare kan upptäcka hur blodsockret varierar under dygnet. Om du till exempel ser att ditt blodsocker stiger varje kväll vet du att det är något som du måste ändra på.
Blodsockermätning är t.ex. viktigt vid igångsättning av insulinbehandling och när man vill kontrollera om insulindoserna stämmer överens med vad man äter eller den fysiska aktivitet som man utför. Om du klarar av att hålla en jämn blodsockernivå i vardagen är du på god väg mot ett tillfredsställande HbA1c-värde.
Vid vissa situationer är det särskilt viktigt att hålla koll på blodsockret. Till exempel när du är sjuk, dricker alkohol, vid fysisk aktivitet, vid mentalt stressande situationer, när du är gravid eller vid andra krävande eller speciella livssituationer t.ex. bilkörning.
Testa blodsockret ca två timmar efter måltid så får du reda på hur mycket ditt blodsocker har påverkats av vad du har ätit. Då kan du justera din medicinering så att blodsockerstigningen (blodsockertoppen) inte blir alltför hög. Det kan ta en bra stund innan du får ner en blodsockertopp till lämpliga nivåer igen. Har du många, höga blodsockervärden efter måltiden kommer detta att ha negativ inverkan på ditt HbA1c-värde.
Blodsockret från att du börjar äta till fyra timmar efter en måltid kallas för postprandiellt blodsocker. Hos personer med diabetes är det postprandiella blodsockervärdet annorlunda än hos personer som inte har diabetes. Det postprandiella blodsockret är högre än normalt, och det tar ungefär fyra timmar för det att komma tillbaka till en normal nivå igen. Detta varierar beroende på vad du äter och hur mycket, samt vilka läkemedel du använder.
För att lättare få kontroll på den postprandiella fasen efter måltider och för att se till att variationen mellan högt och lågt blodsockervärde blir alltför stor, bör du markera vilka värden som är tagna före en måltid och vilka som är tagna efter en måltid. Funktionen måltidsmarkering finns på glukosmätarna CONTOUR® NEXT ONE, CONTOUR® XT, CONTOUR NEXT, CONTOUR NEXT USB, CONTOUR NEXT LINK, CONTOUR NEXT LINK 2.4, CONTOUR, CONTOUR LINK och CONTOUR USB. Detta är ett viktigt hjälpmedel för att reducera ditt HbA1c-värde på sikt.
International Diabetes Federation (IDF) har kommit med rekommendationer också för blodsockervärden efter måltider "Guidelines for Management of Postmeal Glucose. Dessa kan laddas ner på deras hemsida, www.idf.org.
Det är enkelt att mäta blodsocker, men samtidigt är det en del saker man måste tänka på. Här ger vi dig några tips:
Med CONTOUR NEXT ONE-mätaren kan du se på dina resultat i CONTOUR DIABETES-appen. Om du har en annan mätare kan du gärna anteckna dina provsvar i en diabetesdagbok eller överför de lagrade mätningarna till en dator.
Blodsockermätaren är ett viktigt och mycket användbart hjälpmedel vid egenbehandling av diabetes. Det kan ändå vara värt att lägga lite tid på att lära sig att känna igen symptomen på högt och lågt blodsocker. Ibland har man inte mätaren tillgänglig, och ibland behöver man äta så snart att man inte har tid till att mäta blodsockret.
Nästa gång du mäter ett värde som ligger utanför normalområdet, till exempel lägre än 4 och högre än 10 mmol/L kan du känna efter hur det känns i kroppen. Hur mår du? Hur känns det i fötterna? Vilken färg har du i ansiktet? Är du kallsvettig eller varm? Det är viktigt att en person med diabetes känner sin kropp. Kom också ihåg att alla symptom inte uppträder varje gång, och att ju lägre blodsocker du brukar ha i vanliga fall, desto ovanligare blir det med kroppsliga symptom på känning (i synnerhet skakningar). Nedan följer en översikt över vanliga symptom på högt och lågt blodsocker
Vanliga symptom |
|
LÅGT BLODSOCKER/ |
HÖGT BLODSOCKER/ |
ORSAKER:
|
ORSAKER:
|
KÄNNETECKEN, bl.a.:
|
KÄNNETECKEN, bl.a.:
|
Om du har mätt ditt blodsocker och är osäker på resultatet kan du kontrollera följande:
Om du misstänker att din glukosmätare inte visar rätt resultat, ta kontakt med din diabetessköterska.
Det är viktigt att förvara och hantera glukosmätaren och stickorna riktigt:
Sjukdom:
Vid akuta sjukdomar ökar oftast insulinbehovet med stigande blodsocker som följd. En vanlig regel är att du mäter ditt blodsocker var eller varannan timme och justerar insulindoserna utifrån blodsockervärdena. Kom ihåg att symptomen på influensa är mycket lika symptomen på ketoacidos som kan uppstå relativt snabbt vid insulinpumpbehandling. Även om du bara känner för att ta något febernedsättande och gå och lägga dig, är det i denna situation speciellt viktigt att klargöra om det verkligen rör sig om influensa eller om det är en begynnande ketoacidos. Om du har fått influensa och känner dig så dålig att du själv inte klarar av att hålla koll på ditt blodsocker och ditt insulinbehov, måste du ta kontakt med sjukvården.
Graviditet:
En graviditet i kombination med diabetes kräver frekventa blodsockermätningar och ständiga justeringar av insulindoserna. Helst bör du planera graviditeten eftersom din HbA1c-nivå bör vara så nära normalen som möjligt redan före befruktningen. De första 12 veckorna är insulinbehovet ofta lägre än normalt och många tycker att det blir svårare att känna igen symptomen på lågt blodsocker. Senare under graviditeten ökar ditt insulinbehov mycket, tills det slutligen stabiliserar sig för att sedan sjunka igen framåt slutet av graviditeten. Genom att genomföra relativt frekventa blodsockermätningar kan du tidigt upptäcka höga blodsockervärden och sätta in åtgärder för att få ner värdena.
Menstruation:
De flesta får högre blodsocker/ökat insulinbehov den sista veckan innan menstruationen sätter igång. När blödningen startar sjunker blodsockret igen. Detta gäller även om man använder p-piller. Det kan vara bra att ta en månad när du håller noggrann kontroll på ditt blodsocker i förhållande till din menstruationscykel, så att du kan se tendenserna med högre blodsocker och ökat insulinbehov.
Stress:
Vilka effekter kortvarig psykisk stress, som exempelvis tentamina eller stress på jobbet, har på blodsockret varierar från individ till individ. En del får högre blodsocker, medan andra reagerar med lägre värden. Kronisk stress ger däremot oftast högre blodsocker och ökat insulinbehov.
Alkohol:
Alkohol ökar risken för känningar. Kontrollera blodsockret och var noga med matintag i samband med alkoholförtäring. Levern håller uppe blodsockret under natten genom att ta ut socker ur sina depåer och genom att producera nytt socker. När du har druckit alkohol måste levern bryta ner och förbränna alkoholen, och därmed klarar den inte av att tillverka socker. Därför får de flesta lägre blodsocker än normalt under följande natt och morgonen efter att man har druckit alkohol. Ett gott råd är att mäta blodsockret före sänggåendet, äta en brödskiva eller två och minska dosen av långverkande insulin.
Temperatur:
Glukosmätare och teststickor ska ha samma temperatur. Se temperaturområde för användning i bruksanvisningen till den glukosmätare som du använder. Om du är ute om vintern när det är kallt bör du försöka förvara glukosmätaren så nära kroppen som möjligt. Om du exempelvis är ute och åker skidor, så kan du lägga mätaren och teststickorna i jackans innerficka. Om du är kall om fingrarna kan det vara en god idé att ställa in din blodprovstagare så att den sticker djupare än vanligt, så att blodsdroppen kommer fram ordentligt av sig själv och du slipper pressa fram droppen. När du pressar fram droppen kommer det vävnadsvätska i blodet och du får ett felaktigt blodsockerresultat.