Alla som lever ihop med, eller är i närheten av en person med diabetes måste få så mycket kunskap som möjligt om sjukdomen för att kunna hjälpa på bästa sätt.
Det är viktigt att komma ihåg att ingen som har diabetes har det på samma sätt som en annan person eller upplever sjukdomen på samma sätt.
Diagnosen diabetes kommer ofta som en blixt från klar himmel. Ditt barn har inte riktigt varit sig själv, kanske varit trött och slö, magrat och kanske till och med börjat kissa i sängen om nätterna. Efter att insulinbehandlingen har kommit i gång ”får du tillbaka” det aktiva, glada barnet. Och det är ju ändå det bästa. Men när ni väl kommer hem uppstår det situationer som kräver en speciell insats från dig som har hand om barn med diabetes.
Mat och dryck
Barn med diabetes kan i stort sett äta samma saker som andra barn, men det finns en rad fallgropar som du behöver vara medveten om:
Förskola och skola
Hur mycket information behöver de anställda på förskolan eller skolan? Berätta så mycket att de känner sig trygga i situationen, men inte så mycket att de blir rädda för att åka på utflykt eller ha hand om den dagliga omsorgen. Be diabetessjuksköterskan ta en pratstund med de anställda. När det gäller ditt barns kompisar är det jättebra om du och ditt barn tillsammans kan förklara lite om diabetes för dem. Det stillar barnens nyfikenhet och osäkerhet, och kan förebygga mobbning.
Syskonrivalitet
Om du har flera barn är det viktigt att inte glömma bort dem! Barnet med diabetes får ofta en massa uppmärksamhet och egen tid med de vuxna, medan ett syskon med skrubbsår på knäna får vänta tills blodsockret är mätt eller tills druvsockret eller insulinet har getts. När ni har blivit lite mer rutinerade när det gäller diabetesvården kan det vara smart att planera in enskild kvalitetstid med syskonen också, så att de inte blir avundsjuka eller arga.
Barnvakt
För att ta hand om dig själv och din partner är det viktigt att alliera sig med bra barnvakter som kan avlasta er någon gång då och då. Mor- och farföräldrar eller andra vuxna som kan lära sig grunderna med blodsockermätningar och regelbundna måltider är perfekta. Ta med mobilen, så kan barnvakten nå dig om det skulle behövas.
Källor:
Gunn Helene Arsky: Barn & diabetes. Cappelen 2006.
Ragnar Hanås: Type 1 diabetes. NKS-forlaget 2002.
Ungdomsåren är en händelserik tid. Kroppen förändras, hjärnan förändras och, inte minst, toleransen för inblandning från föräldrarna sjunker drastiskt. Så är det för alla. Diabetes kan lätt bli en konfliktkälla, vare sig ditt barn är nydiagnostiserat eller redan har haft diabetes i flera år.
Frigörelse
Alla ungdomar vill i någon grad frigöra sig från sina föräldrar. För många resulterar detta i sämre vanor när det gäller att mäta blodsocker, ta insulin och äta hälsosamt. Många studier visar att genomsnittsglukosen (HbA1c) stiger något under ungdomsåren. Detta återspeglar inte en nödvändig stigning, men är oftast ett uttryck för att insulindoseringen inte stämmer överens med maten som äts.
Hormoner i uppror
Medan insulin är det enda hormonet som för in socker i cellerna finns det en rad hormoner som ökar blodsockret genom att påverka levern till att släppa ut socker i blodomloppet. Tillväxthormoner och könshormoner är några exempel. Hormonerna är särskilt aktiva när ungdomarna sover, vilket kan förklara att många får en kraftig ökning av blodsockret under natten. Mätning och uppjustering av insulindoserna ger ett bättre blodsockervärde direkt på morgonen, och därmed ett piggare barn som är redo för skolan. Tillväxthormonerna och könshormonerna är också anledningen till att det generella insulinbehovet i många fall fördubblas under de intensivaste växtperioderna. Så var observant!
Alkohol
Vare sig vi vill det eller ej, experimenterar ungdomar med diabetes med alkohol i lika hög grad som andra ungdomar. Så se till att förekomma problemen genom att ta upp effekten av alkohol: Blodsockret sjunker när kroppen förbränner alkohol i stället för mat. Dessutom är det lätt att glömma att ta insulin, eller att ta för mycket, eller inte känna igen symptomen på känning. Det är klokt att dricka med måtta, och att inte gå och lägga sig utan att ha ätit. Diabetesläkaren kan gärna också tala med tonåringen om detta. Läs även om blodsockermätning och alkohol.
Tonåringar i första hand
Diabetesdiagnosen får inte överskugga det faktum att tonåringen i första hand är tonåring. De flesta av ungdomsårens problem med högljudda gräl, kärleksbekymmer och dåligt uppförande har på det hela taget inget med diabetes att göra. Kom ihåg det nästa gång du känner dig frestad att be ditt barn mäta sitt blodsocker när ni befinner er mitt i en upprörd diskussion om tider för läggdags
Källor:
A Statement of the American Diabetes Association: Care of Children and Adolescents With Type 1 Diabetes. Posted 02/02/2005. From Diabetes Care.
Ragnar Hanås: Type 1 diabetes. NKS-forlaget 2002.
Ingen person med diabetes är den andra lik, och detta gäller även för familjesituationerna, så det är omöjligt att komma med en lösning som passar alla. Men det kan vara bra att sätta sig in i vissa sidor av vad det innebär att leva nära en vuxen person med diabetes.
Ansvaret ligger hos den som har diabetes
En gång för alla: Huvudansvaret för att följa upp sjukdomen och göra de rätta valen i vardagen ligger hos den vuxna personen med diabetes själv. Det är ett enormt stöd och en trygghet att ha en partner att dela tankar, känslor och problem med – men ansvaret är inte partnerns. Om du känner ett alltför stort ansvar som partner, kan det lätt bli så att du blir en väktare i stället, och det är inte önskvärt.
Speciellt för partners till personer med typ 1-diabetes
Nattliga känningar kommer ofta utan förvarning, och många personer med typ 1-diabetes vaknar inte heller av sin känning. Om din partner har nattliga känningar kan det vara tryggt att veta att du kan bistå med druvsocker, eller på annat sätt få upp blodsockret igen. Låt det bara inte gå ut över den egna nattsömnen, det tjänar ingen av er på!
Speciellt för partners till personer med typ 2-diabetes
För de flesta med typ 2-diabetes krävs en något ökad motionsnivå. I en sådan situation kan du vara med som träningspartner – det är mycket roligare att träna i sällskap än på egen hand. Hitta aktiviteter som passar er båda. Alla mår bra av att röra på sig minst en halvtimme om dagen.
Sex och samliv
Allt fler personer med diabetes väljer att använda insulinpump, och en del tycker att det är genant med pumpen eller infusionssetet, särskilt med en ny sexualpartner. Aktiv sex kan ses som en fysisk aktivitet, så det går bra att koppla bort pumpen under själva akten. Om din partner har haft svårigheter med att kontrollera sitt blodsocker kan erektionsstörningar vara en komplikation. Oavsett problem är det viktigt att visa förståelse.
Matlagning och inköp
Personer med diabetes, som alla andra människor, behöver äta hälsosamt, fettsnålt och regelbundet med fokus på fullkorn och grönsaker.
Stöd från andra
Via din lokala diabetesförening kan du komma i kontakt med andra anhöriga till vuxna personer med diabetes. Detta kan vara en bra källa till kunskap och stöd såväl för dig som för din partner som har diabetes.
Källor:
Trief PM: Diabetes and Your Marriage. Making Things Work. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16220596
Roszler J, Polonsky WH, Edelman SV: The Secrets of Living and Loving with Diabetes: Three Experts Answer Questions You've Always Wanted to Ask. ISBN: 1-57284-066-8. Surrey Books 2005.